Úvod » Zásady stravování

Barvy v kuchyni

publikováno 15.01.2015

BARVY PRO VAŠI KONDICI

I barvy mohou výrazně přispívat k upevnění vašeho zdraví. Určitě je jasné, že by ve vašm jídelníčku neměly chybět ovoce a zelenina. Dost možná jich ale nekonzumujete dost. Obecně se dopooručuje jíst denně pět procí ovoce a zeleniny. Navíc je důležité nejenom množství, ale také pestrý výběr, ve kterém by měly hrát důležiktou roli i barvy. Většina lidí za den konzumuje ovoce a zeleninu jedné, maximálně tří barev. Optimálfně byste se ale měly dostat až na pět různých barev. Jednotlivé barevné skupiny potravin obsahují zhruba 25 000 chemických látek, které spolu synergisticky spolupracují a mají ve vzájemných kombinacích skutečně unikátní účinky. To je určiztě dostaečný důvod, abyste se snažily svou stravu maximálně zpestřit a vyhýbaly se stereotypům. Až si budete příště chystat něco na zub, využijte následující tipy:

HUBNĚTE S MODROU

V rosltinném světe existuje více než 600 různých typů flavonoidů, mnoho z nich můžere najít v borůvkáchk, ostružinách, černých fazolích, lilku, červené řepě, fících,blumách a čečrvených hroznech. Působí jako silné antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením, jež vede často k zánětům podílejícím se na nárůstu obezity.

ČERVENÁ PRO REGENERACI

Červená barva má své místo především v potréninkovém pokrmu. Sušené nebo mražené třešně či višně nebo 100% třešňový džus mají výrazné protizánětlivé účinky. Takže, když si dáte po cvičení třešně, výrazně tím urychlíte regeneraci. Višně dokonce podpoří i spalování tuků, zkuste je jíst pravidelně po dobu tří měsíců, výsledky budou opravdu znatelné. I pomeranče s červenoui dužinou se pdílejí na úbytku váhy. Zkuste také maliny, jahody, granátová jablka, červené zelí, vodní meloun, ředkvičky, červené papriky a rajčata.

ORANŽOVÁ A ŽLUTÁ LÉČÍ

Karotenoidy, batviva odpovědná za oranžovou a žlutou barvu ovoce či zeleniny, se v těle mění na vitamin A. Tento v tucích rozpustný vitamin podprouje funkce imunitního systému. Zkuste: sladké brambory, dýni, žlutá rajčata, mrkev, meruňky, mango, broskve a ananas.

ZELENÉÁ NA OČI

Díky karotenoidu luteinu chrání zelená barva oči. Lutein spolupracuje s dalším ze skupiny karotenoidů zeaxanthinem (najdete ho v kukuřici, červených paprikách, pomerančích, hroznovém víně a žloutcích). Ve vzájemné kombinaci mají tyto látky schopnost snižovat riziko onemocnění zraku vlvem stárnutí. Zkuste: zelenou papriku, hrášek, cuketu, kixi, celer, fazolky, brokolice, špenát, římský salát a všechny druhy listové zeleniny.

SPRÁVNÁ BÍLÁ

Pigment zvaný anthoxanthin obsahuje zdraví prospěšné látky, jako je alicin, které podproují zdraví kardiovaskuláního systému, posilují imunitu a snižují riziko rakoviny. Zkuste: květá, zázvor, jicamu, houby, cibuli, brambory a tuřín.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery